Posty

Wyświetlanie postów z maja 31, 2020
Obraz
Środa, 27.05.2020 roku. Już dwa dni poświęciliśmy na prace o zielonych warzywach. Był groszek, ogórek czas na BROKUŁA !!! Ale zanim o nim, troszkę wiedzy o zielonych warzywach. Zielone warzywa – dlaczego warto jeść?   Zielone warzywa – naturalnie i zdrowo Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce . Są one zasobne w cenne składniki odżywcze, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wielu chorób takich jak: nowotwory, choroby układu krążenia czy otyłość. A jak dobrze wiemy, zawsze lepiej zapobiegać, niż leczyć! Jak przekonują eksperci, pośród licznych dobrodziejstw natury, jakimi są sezonowe warzywa i owoce, wyróżnić możemy te, które są szczególnie korzystne dla zdrowia. Mowa tu o warzywach zielonych. Do tej szczególnej grupy zaliczamy: warzywa liściaste , czyli różnego rodzaju sałaty, szpinak, szczaw i jarmuż, kapustę, szparagi, brokuły, szczypior, koper i brukselki. Wspomniane warzywa pojawiają się na b
Obraz
Wtorek , 26.05.2020 roku /4 Zielony tydzień.  Wczoraj był groszek , dzisiaj ogórek. „Sezon ogórkowy”, to nie tylko czas zbiorów tego warzywa . Tym mianem określamy także przestój w życiu kulturalnym i politycznym. Ogórek jest silnie zakorzeniony nie tylko w polskiej kulturze, na co wskazuje (na przykład) frazeologia, lecz także w kuchni i kosmetyce. W jaki sposób ogórek składający się niemalże wyłącznie z wody może działać cuda dla naszej urody, a także być jedną za najpopularniejszych zakąsek i obowiązkowym składnikiem śniadaniowej kanapki czy obiadu? Ogórek stary jak świat. Ogórek to jedno z najstarszych warzyw na świecie. Źródła historyczne podają różne informacje co do daty, którą można uznać za początek jego uprawy, jednak uznaje się, że zaczęto go hodować aż 400 lat temu. Pochodzi z Indii , gdzie do dzisiaj można spotkać jego dziko rosnące odmiany. Etymologia nazwy tej rośliny wskazuje na jej aryjskie, greckie, arabskie i ormiańskie korzenie. Bibl