![Obraz](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi5mNoRtb_2kVA4xdwQlN8RJAjqCux5q5r5B4R1TMasOtGliWxScBca7x5oXiioCGPNyRDho96JTRQKOchBDGmYeSzCGn4pHmVJDafeA5NsaNWvfz0WHZ92Xr84CyOdYmJHWvNIk8PYHLfL/s400/1.jpg)
Środa, 27.05.2020 roku. Już dwa dni poświęciliśmy na prace o zielonych warzywach. Był groszek, ogórek czas na BROKUŁA !!! Ale zanim o nim, troszkę wiedzy o zielonych warzywach. Zielone warzywa – dlaczego warto jeść? Zielone warzywa – naturalnie i zdrowo Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia podstawę naszej diety powinny stanowić warzywa i owoce . Są one zasobne w cenne składniki odżywcze, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wielu chorób takich jak: nowotwory, choroby układu krążenia czy otyłość. A jak dobrze wiemy, zawsze lepiej zapobiegać, niż leczyć! Jak przekonują eksperci, pośród licznych dobrodziejstw natury, jakimi są sezonowe warzywa i owoce, wyróżnić możemy te, które są szczególnie korzystne dla zdrowia. Mowa tu o warzywach zielonych. Do tej szczególnej grupy zaliczamy: warzywa liściaste , czyli różnego rodzaju sałaty, szpinak, szczaw i jarmuż, kapustę, szparagi, brokuły, szczypior, koper i brukselki. Wspomniane warzywa pojawiają się ...