Posty

Wyświetlanie postów z maja 24, 2020
Obraz
Poniedziałek, 25.05,2020 roku/3 Zielony groszek   Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź. Groszek zielony to inaczej nasiona niedojrzałego grochu zwyczajnego. Należy do rodziny bobowatych. Warzywo to do Europy trafiło już w średniowieczu. Jednak dopiero na przełomie XVI i XVII wieku groszek stał się popularnym dodatkiem do wielu dań. Występuje w formie świeżej, mrożonej lub konserwowej. Mimo to, najbardziej zdrową opcją jest jego świeża forma. Groszek zielony – właściwości Groszek zielony to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz witamin takich jak A , C , E i K . Ponadto w jego składzie znaleźć można również wiele składników mineralnych. Są to m.in. potas , magnez , fosfor , cynk . Oprócz tego