Poniedziałek, 25.05,2020 roku/3
Zielony groszek
Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.
Groszek zielony to inaczej nasiona niedojrzałego grochu zwyczajnego. Należy do rodziny bobowatych. Warzywo to do Europy trafiło już w średniowieczu. Jednak dopiero na przełomie XVI i XVII wieku groszek stał się popularnym dodatkiem do wielu dań. Występuje w formie świeżej, mrożonej lub konserwowej. Mimo to, najbardziej zdrową opcją jest jego świeża forma.
Ze względu na tak bogaty skład zielony groszek wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Dzięki przeciwutleniaczom, do których należy m.in. witamina C, groszek niweluje w organizmie wolne rodniki, zapobiegając tym samym groźnym chorobom oraz spowalniając procesy starzenia się. Dodatkowo obecna w zielonym groszku witamina C wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed różnego rodzaju infekcjami. Wpływa ona również korzystnie na naczynia krwionośne uszczelniając ich ściany. Zapobiega to ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków.
Błonnik pokarmowy reguluje procesy trawienne, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii, zapewnia uczucie sytości na długi czas oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Ważną informacją jest również fakt, że porcja 150 gram groszku zawiera niemalże połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K, przez co nasz układ kostny może wchłaniać niezbędny dla niego makroelement – wapń.
Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza niehemowego. Co ważne obecna w tym warzywie witamina C przyspiesza wchłanianie tego pierwiastka. Właściwy poziom żelaza chroni nas przed anemią i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kwas foliowy występujący w groszku warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zapobiega więc rozwojowi chorób psychogennych jak np. depresja. Kwas foliowy bierze także udział w prawidłowym rozwoju płodu u kobiet w ciąży. Co ciekawe groszek zielony wykazuje właściwości moczopędne, przez co bardzo dobrze wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Uprawa groszku
Link :
https://www.youtube.com/watch?v=Jw7a0ZjolBA
https://www.youtube.com/watch?v=2yQFlBOZBVk
https://www.youtube.com/watch?v=yZvFvm67VVE
Zielony groszek
Groszek zielony to warzywo, którego nasiona można spożywać także na surowo. W swoim składzie zawiera wiele witamin i minerałów, a jego walory smakowe sprawiają, że jedzenie groszku to czysta przyjemność. Co w sobie kryje oraz jakie są powody, dla których warto jeść groszek zielony? Oto odpowiedź.
Groszek zielony to inaczej nasiona niedojrzałego grochu zwyczajnego. Należy do rodziny bobowatych. Warzywo to do Europy trafiło już w średniowieczu. Jednak dopiero na przełomie XVI i XVII wieku groszek stał się popularnym dodatkiem do wielu dań. Występuje w formie świeżej, mrożonej lub konserwowej. Mimo to, najbardziej zdrową opcją jest jego świeża forma.
Groszek zielony – właściwości
Groszek zielony to doskonałe źródło białka, witamin z grupy B oraz witamin takich jak A, C, E i K. Ponadto w jego składzie znaleźć można również wiele składników mineralnych. Są to m.in. potas, magnez, fosfor, cynk. Oprócz tego groszek zielony zawiera cenny błonnik pokarmowy.Ze względu na tak bogaty skład zielony groszek wykazuje szereg dobroczynnych właściwości. Dzięki przeciwutleniaczom, do których należy m.in. witamina C, groszek niweluje w organizmie wolne rodniki, zapobiegając tym samym groźnym chorobom oraz spowalniając procesy starzenia się. Dodatkowo obecna w zielonym groszku witamina C wzmacnia odporność organizmu, chroniąc go przed różnego rodzaju infekcjami. Wpływa ona również korzystnie na naczynia krwionośne uszczelniając ich ściany. Zapobiega to ich pękaniu i tworzeniu się tzw. pajączków.
Błonnik pokarmowy reguluje procesy trawienne, usuwa z organizmu zbędne produkty przemiany materii, zapewnia uczucie sytości na długi czas oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Ważną informacją jest również fakt, że porcja 150 gram groszku zawiera niemalże połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę K, przez co nasz układ kostny może wchłaniać niezbędny dla niego makroelement – wapń.
Groszek zielony jest bardzo dobrym źródłem żelaza niehemowego. Co ważne obecna w tym warzywie witamina C przyspiesza wchłanianie tego pierwiastka. Właściwy poziom żelaza chroni nas przed anemią i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Kwas foliowy występujący w groszku warunkuje prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zapobiega więc rozwojowi chorób psychogennych jak np. depresja. Kwas foliowy bierze także udział w prawidłowym rozwoju płodu u kobiet w ciąży. Co ciekawe groszek zielony wykazuje właściwości moczopędne, przez co bardzo dobrze wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn.
Groszek zielony – z czym go jeść?
Groszek zielony najczęściej jada się w postaci tradycyjnej sałatki jarzynowej. Często wykorzystywany jest również jako dodatek do dań głównych. Zimą bardzo chętnie wykonuje się z niego zupę krem, która posiada właściwości rozgrzewające. Z kolei latem wykonuje się z niego chłodnik. Groszek zielony można spożywać także w formie puree z dodatkiem różnych przypraw.Uprawa groszku
Link :
https://www.youtube.com/watch?v=Jw7a0ZjolBA
https://www.youtube.com/watch?v=2yQFlBOZBVk
https://www.youtube.com/watch?v=yZvFvm67VVE
Kamil W
OdpowiedzUsuńKamil w
OdpowiedzUsuń