Środa, 13.05.2020 roku

PDP, SPP II A /1

Frytki : jeść czy nie jeść ?



Częste jedzenie frytek a konsekwencje dla zdrowia

Badania na całym świecie skupiają się coraz częściej na ryzyku związanym ze spożywaniem określonej żywności. Ostatnio takim obiektem stały się popularne i lubiane przez wielu frytki.


Badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition" miało na celu zbadanie, jaki wpływ na nasze zdrowie ma jedzenie smażonych ziemniaków. Objęło ono zarówno tradycyjne frytki, smażone ziemniaki w plasterkach, frytki spiralki i o różnych fakturach, placki ziemniaczane, jak i frytki bejgijskie.
Naukowcy odkryli, że spożywanie smażonych ziemniaków w jakiejkolwiek postaci przynajmniej dwa razy w tygodniu, może być związane ze zwiększonym ryzykiem zgonu.

 PAMIĘTAJCIE, ŻE MOŻNA ZJEŚĆ FRYTKI BO SĄ PYSZNE :))) ALE OGRANICZCIE ICH SPOŻYWANIE !!!

 Niebezpieczne dla naszego zdrowia i życia są wyłącznie smażone ziemniaki, a im bardziej chrupiące, tym bardziej zabójcze. Naukowcy ostrzegają też, że warzywa w takiej formie nie są w stanie zastąpić codziennej porcji warzyw, jaką powinniśmy zjadać. Mają również świadomość, że tych ostrzeżeń nie wezmą pod uwagę osoby, które uwielbiają frytki, ale jedzą je okazjonalnie, choć w dużych ilościach.


 Przepis :

Idealne frytki - krok po kroku:


  1. W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki i wkładamy je do miski z zimną wodą. Dzięki temu nie będą zmieniały koloru. Następnie każdy ziemniak przekrawamy na plastry o grubości około 1 cm, a każdy z nich w słupki o tej samej grubości. Pokrojone kawałki odkładamy do wody i lekko potrząsamy miską. Wodę wylewamy. Ten proces pozwoli nam pozbyć się zbędnej skrobi, która uwalnia się podczas krojenia.
  2. Do miski z frytkami wlewamy wrzątek, wsypujemy cukier i mieszamy. Całość pozostawiamy na około 10 minut, aby ziemniaki się wstępnie podgotowały, a cukier wsiąkł w ich powierzchnię.
  3. Po tym czasie wylewamy wodę, a frytki osuszamy dokładnie przy pomocy ręcznika papierowego.
  4. W międzyczasie rozgrzewamy olej we frytkownicy lub garnku o grubym dnie. Jego temperatura powinna wynosić około 150 stopni Celsjusza, aby ziemniaki ugotowały się w środku, ale nie spaliły z zewnątrz.
  5. Umieszczamy część frytek we wkładzie do frytkownicy lub specjalnym sicie. Olej powinien przykrywać ich powierzchnię, zatem ważne jest, by nie było ich zbyt wiele. Następnie wkładamy je do oleju na kilka minut.
  6. Gdy ziemniaki wypłyną na powierzchnię, wyciągamy je z sitka i rozkładamy na desce. Pozostawiamy je przez kilka minut, aby wystygły.
  7. W międzyczasie możemy włożyć drugą turę frytek i postąpić tak samo jak z pierwszą.
  8. Gdy wyjmiemy drugą porcję, pierwszą wkładamy z powrotem do sitka i zamaczamy w gorącym oleju. Smażymy do momentu, aż zrobią się rumiane.
  9. Następnie wyciągamy je przy pomocy łyżki cedzakowej i układamy na desce pokrytej ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  10. Tak samo postępujemy z pozostałymi porcjami frytek.



 To jest frytkownica niskotłuszczowa, jeśli już decydujecie się na frytki to taki sposób przygotowania frytek jest lepszy i zdrowszy niż na tłuszczu :oleju czy smalcu.

Są też duży frytkownice, przemysłowe czyli jakich używamy w gastronomii.

Oto frytkownica gazowa : 

 Maszyny do pieczenia frytek są różne, większe mniejsze jednak zasada działania jest taka sama.

Komentarze

Prześlij komentarz

anna.ryt@sosw.swinoujscie.pl

Popularne posty z tego bloga