Środa, 13.05.2020 roku
PDP , klasa SPP II A/3
Temat : Frytki belgijskie.
Frytki to jeden z najważniejszych
symboli Belgii. Zarówno we Flandrii, jak i Walonii, frytki belgijskie
kupimy niemal we wszystkich lokalach.
Grube, chrupiące frytki, podawane są jako samodzielna potrawa, z
przeróżnymi (opartymi zazwyczaj na majonezach) sosami w papierowych
rożkach lub jako dodatek do innych potraw.
PDP , klasa SPP II A/3
Temat : Frytki belgijskie.
Jaki jest sekret belgijskich frytek i dlaczego są tak chrupiące i miękkie w środku?
Jest to zasługa tradycyjnego, dwukrotnego smażenia. Do smażenia
belgijskich frytek tradycyjnie wykorzystywany jest łój wołowy. Tłuszcz
zwierzęcy w ostatnim czasie zastępowany jest jednak często przez oleje
roślinne, które również pozwalają uzyskać podobny, lecz nie taki sam
efekt. Komisja Europejska w 2017 roku wydała również zalecenie, aby
zrezygnować z podwójnego smażenia, na rzecz wcześniejszego blanszowania
(krótkiego gotowania) i pojedynczego smażenia, aby ograniczyć,
wydzielanie się rzekomo negatywnych dla zdrowia czynników. Zalecenie to w Belgii zostało odebrane bardzo negatywnie, jako atak na kulturę i tradycję kulinarną kraju.
Frytki nadal smażone są więc dwukrotnie, a następnie podawane są z
majonezem lub innym sosem na bazie majonezu. W Belgii raczej nie je się
frytek z keczupem.
Jak przygotować
idealne, domowe frytki belgijskie? Wbrew pozorom nie jest to wcale takie
trudne. Sam proces smażenia jest stosunkowo łatwy, a jedyną trudność
może sprawić oszacowanie odpowiedniej temperatury oleju, jeśli nie
używamy do tego frytkownicy oraz dobór odpowiednich ziemniaków. Przez
swoją prostotę, frytki robione są na wiele sposobów. Przy opracowywaniu
tego przepisu, chcąc zachować jego tradycyjny charakter, kontaktowaliśmy
się z belgijskimi kucharzami. Zapraszamy do zapoznania się z efektem
naszej pracy, którym jest przepis na frytki belgijskie.
Link :
Kamil W
OdpowiedzUsuń