Środa 06.05.2020 roku.
1 lekcja
Temat : Owsianki- co to takiego ?
Dzisiaj zaproponuję wam coś innego - owsianka.
Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?
Owsiankę głównie robi się na mleku ale można tez na wodzie, ja właśnie taką lubię :)))
Stosunek płatków do płynu powinien wynosić:
1 lekcja
Temat : Owsianki- co to takiego ?
Dzisiaj zaproponuję wam coś innego - owsianka.
Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?
Owsiankę głównie robi się na mleku ale można tez na wodzie, ja właśnie taką lubię :)))
Rodzaje płatków owsianych
W zależności od sposobu obróbki ziarna wyróżniamy kilka rodzajów płatków owsianych:- zwykłe - otrzymywane z całego ziarna,
- górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna,
- błyskawiczne - z pokrojonego ziarna i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej
Od rodzaju płatków zależy czas gotowania, najkrócej gotujemy płatki błyskawiczne. Pamiętajmy - płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, mieszając, bo łatwo przywierają do dna garnuszka.
Ile płynu do gotowania owsianki?
Owsiankę można ugotować na wodzie. Ale jeśli chcecie otrzymać kremową i lekką konsystencję owsianego kleiku to najlepiej użyć mieszanki wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego.Stosunek płatków do płynu powinien wynosić:
- 1:3 dla płatków ZWYKŁYCH lub GÓRSKICH, czyli 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem; od waszej fantazji zależy, czy użyjecie 1 szklanki mleka i 2 szklanek wody, czy 2 szklanek mleka i 1 szklanki wody,
- 1:2 dla płatków BŁYSKAWICZNYCH, ale zawsze można dodać płynu w trakcie gotowania lub tuż po.
Gotowanie owsianki - jak to zrobić?
Gotowanie owsianki nie jest trudne, jeśli zastosujecie się do prostych zasad sprawdzonych podczas tysiącleci gotowania owsianego kleiku:- płatki zalewamy zimnym płynem, co najmniej na 30 minut przed gotowaniem, a najlepiej na noc,
- do płynu dodajemy szczyptę soli, która wyzwoli słodycz płatków,
- nasiąknięte płatki doprowadzamy do wrzenia,
- gotujemy 5 minut od zagotowania,
- zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut.
Owsiankę można podawać z cukrem , owocami świeżymi bądź suszonymi.
Linki :
https://www.youtube.com/watch?v=0onznAD34RQ
https://www.youtube.com/watch?v=Wq5TJvd8_iw
I to tyle na temat owsianek, chociaż to temat rzekaaaaa :)))
2. lekcja
Temat : Drugie śniadanie : owsianka.
Głowę macie pewnie pełną pomysłów po pierwszej lekcji.
Zróbcie więc sobie owsiankę.
Na mleku, na wodzie, na mieszance mleka z wodą, jak wolicie.
Może być zwykła z cukrem ( taką uwielbiam) , z owocami, kakaem, czekoladą, nutellą co macie w lodówce.
SMACZNEGO !!!
3. lekcja
Temat : Doskonalimy techniki przyszywania guzików.
Zadanie :
Odcinamy ze szmatki wczoraj przyszyte guziki.
Wyciągamy resztki nici.
Nawlekamy nową nitkę i robimy węzełek.
Przyszywamy guziki :))) aż do skutku, gdy będzie to wam wychodzić.
Kamil W. Obecny
OdpowiedzUsuń