Środa 06.05.2020 roku.

1 lekcja

Temat : Owsianki- co to takiego ?

Dzisiaj zaproponuję wam coś innego - owsianka.

 Owsianka to doskonały sposób na zdrowe śniadanie. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, a do tego jest pożywny i syci na długo. Jak dobrze ugotować płatki owsiane, by nie przypominały zmory z przedszkolnego dzieciństwa? Jak zrobić pyszną i zdrową owsiankę?

Owsiankę głównie robi się na mleku ale można tez na wodzie, ja właśnie taką lubię :)))


Rodzaje płatków owsianych

W zależności od sposobu obróbki ziarna wyróżniamy kilka rodzajów płatków owsianych:

  • zwykłe - otrzymywane z całego ziarna,
  • górskie - otrzymane z pokrojonego ziarna,
  • błyskawiczne - z pokrojonego ziarna i poddanego specjalnej obróbce hydrotermicznej

Od rodzaju płatków zależy czas gotowania, najkrócej gotujemy płatki błyskawiczne. Pamiętajmy - płatki owsiane gotujemy na małym ogniu, mieszając, bo łatwo przywierają do dna garnuszka. 

Ile płynu do gotowania owsianki?

Owsiankę można ugotować na wodzie. Ale jeśli chcecie otrzymać kremową i lekką konsystencję owsianego kleiku to najlepiej użyć mieszanki wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. 
Stosunek płatków do płynu powinien wynosić: 


  • 1:3 dla płatków ZWYKŁYCH  lub GÓRSKICH, czyli 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem; od waszej fantazji zależy, czy użyjecie 1 szklanki mleka i 2 szklanek wody, czy 2 szklanek mleka i 1 szklanki wody,
  • 1:2 dla płatków  BŁYSKAWICZNYCH, ale zawsze można dodać płynu w trakcie gotowania lub tuż po.

Gotowanie owsianki - jak to zrobić?

Gotowanie owsianki nie jest trudne, jeśli zastosujecie się do prostych zasad sprawdzonych podczas tysiącleci gotowania owsianego kleiku:


  • płatki zalewamy zimnym płynem, co najmniej na 30 minut przed gotowaniem, a najlepiej na noc,
  • do płynu dodajemy szczyptę soli, która wyzwoli słodycz płatków,
  • nasiąknięte płatki doprowadzamy do wrzenia,
  • gotujemy 5 minut od zagotowania,
  • zdejmujemy z ognia i pozostawiamy na 5 minut.

    Owsiankę można podawać z cukrem , owocami świeżymi bądź suszonymi. 

    Linki : 

    https://www.youtube.com/watch?v=0onznAD34RQ


    https://www.youtube.com/watch?v=Wq5TJvd8_iw

    I to tyle na temat owsianek, chociaż to temat rzekaaaaa :)))

    2. lekcja

    Temat : Drugie śniadanie : owsianka.

    Głowę macie pewnie pełną pomysłów po pierwszej lekcji.

     Zróbcie więc sobie owsiankę.

    Na mleku, na wodzie, na mieszance mleka z wodą, jak wolicie.

    Może być zwykła z cukrem ( taką uwielbiam) , z owocami, kakaem, czekoladą, nutellą co macie w lodówce.

     


                             SMACZNEGO !!!

    3. lekcja

    Temat : Doskonalimy techniki przyszywania guzików.

    Zadanie : 

    Odcinamy ze szmatki wczoraj przyszyte guziki.

    Wyciągamy resztki nici.

    Nawlekamy nową nitkę i robimy węzełek.   

    Przyszywamy guziki :))) aż do skutku, gdy będzie to wam wychodzić. 

                                 

Komentarze

Prześlij komentarz

anna.ryt@sosw.swinoujscie.pl

Popularne posty z tego bloga