Piątek, 15.05.2020 roku //2
Temat : Sposoby na sprytne obieranie poszczególnych warzyw i owoców.
Zdarza się, że przez całe życie obieramy dany produkt w całkowicie niepoprawny sposób, nie wiedząc nawet, że można robić to szybciej i skuteczniej.
Poniżej znajdziesz kilka przykładów produktów, których obieranie prawdopodobnie przysparza Ci sporo problemów. Wykorzystaj swoją kreatywność i moje porady. Pamiętaj – paradoksalnie obieranie nie zawsze wymaga użycia noża!
Jeśli zazwyczaj trzymasz ząbek czosnku w dłoni, gdy oczyszczasz go za pomocą noża, z pewnością wiesz doskonale, jak trudno jest później pozbyć się intensywnego zapachu z palców.
Aby oczyścić czosnek i jednocześnie uniknąć trzymania go w dłoni, umieść go w zamkniętym pojemniku, słoiku i mocno wstrząsaj. Taki intensywny ruch będzie o wiele skuteczniejszą, szybszą i czystszą metodą!
Są też specjalne mieszki silikonowe, z których wyciśniesz czosnek bez skorupki.
Aby temu zapobiec wystarczy umyć ziemniaki i ponacinać je albo pokroić na cząstki, a następnie umieścić w gorącej wodzie. Już po chwili będziesz w stanie zdjąć skórkę bez używania noża!
Link :
https://www.youtube.com/watch?v=Vhpazq0QL8c
Podobnie obieramy w ten sposób pomidory.
Specjalnymi obieraczkami, różnego rodzaju (patrz obrazek powyżej), obieramy ziemniaki oraz różne inne warzywa i owoce .
Takie jak: ogórki, marchewkę, pietruszkę, seler, burak, paprykę, cukinię, jabłka, gruszki i kiwi.
Temat : Sposoby na sprytne obieranie poszczególnych warzyw i owoców.
Teorii na dzisiaj dość - obierzmy coś !!!
Sprytna technika obierania owoców i warzyw pozwoli Ci nie tylko
zaoszczędzić czas, ale także zapobiegnie marnowaniu dużej części
produktu.
Obieranie i krojenie owoców, warzyw czy innych
produktów spożywczych to podstawowe czynności, którymi zajmujemy się w
kuchni. Wydaje się to dziecinnie proste, jednak czasami używając
nieodpowiedniej techniki, nie tylko marnujemy swój czas, ale i dużą
część danego produktu.
Obieranie i krojenie – Jak robić to dobrze?
Najefektywniejsza i najbardziej estetyczna metoda krojenia i obierania owoców i warzyw to nie zawsze ta najprostsza czy najbardziej tradycyjna.Zdarza się, że przez całe życie obieramy dany produkt w całkowicie niepoprawny sposób, nie wiedząc nawet, że można robić to szybciej i skuteczniej.
Poniżej znajdziesz kilka przykładów produktów, których obieranie prawdopodobnie przysparza Ci sporo problemów. Wykorzystaj swoją kreatywność i moje porady. Pamiętaj – paradoksalnie obieranie nie zawsze wymaga użycia noża!
Oczyszczanie czosnku a intensywny zapach
Jeśli zazwyczaj trzymasz ząbek czosnku w dłoni, gdy oczyszczasz go za pomocą noża, z pewnością wiesz doskonale, jak trudno jest później pozbyć się intensywnego zapachu z palców.
Aby oczyścić czosnek i jednocześnie uniknąć trzymania go w dłoni, umieść go w zamkniętym pojemniku, słoiku i mocno wstrząsaj. Taki intensywny ruch będzie o wiele skuteczniejszą, szybszą i czystszą metodą!
Są też specjalne mieszki silikonowe, z których wyciśniesz czosnek bez skorupki.
Obieranie ziemniaków bez ich marnowania
Generalnie za obieranie ziemniaków zabieramy się ,,na zimno”, gdy są one jeszcze surowe. Jednak przez to, że są one wówczas bardzo twarde, dość ciężko jest oddzielić skórkę od ziemniaka, przez co marnujemy dużą jego część.Aby temu zapobiec wystarczy umyć ziemniaki i ponacinać je albo pokroić na cząstki, a następnie umieścić w gorącej wodzie. Już po chwili będziesz w stanie zdjąć skórkę bez używania noża!
Link :
https://www.youtube.com/watch?v=Vhpazq0QL8c
Podobnie obieramy w ten sposób pomidory.
Specjalnymi obieraczkami, różnego rodzaju (patrz obrazek powyżej), obieramy ziemniaki oraz różne inne warzywa i owoce .
Takie jak: ogórki, marchewkę, pietruszkę, seler, burak, paprykę, cukinię, jabłka, gruszki i kiwi.
Kamil W.
OdpowiedzUsuń