Piątek, 15.05.2020 roku //2

Temat : Sposoby na sprytne obieranie poszczególnych warzyw i owoców.



 Teorii na dzisiaj dość - obierzmy coś !!!

 Sprytna technika obierania owoców i warzyw pozwoli Ci nie tylko zaoszczędzić czas, ale także zapobiegnie marnowaniu dużej części produktu.




 Obieranie i krojenie owoców, warzyw czy innych produktów spożywczych to podstawowe czynności, którymi zajmujemy się w kuchni. Wydaje się to dziecinnie proste, jednak czasami używając nieodpowiedniej techniki, nie tylko marnujemy swój czas, ale i dużą część danego produktu.



Obieranie i krojenie – Jak robić to dobrze?

Najefektywniejsza i najbardziej estetyczna metoda krojenia i obierania owoców i warzyw to nie zawsze ta najprostsza czy najbardziej tradycyjna.
Zdarza się, że przez całe życie obieramy dany produkt w całkowicie niepoprawny sposób, nie wiedząc nawet, że można robić to szybciej i skuteczniej.

Poniżej znajdziesz kilka przykładów produktów, których obieranie prawdopodobnie przysparza Ci sporo problemów. Wykorzystaj swoją kreatywność i moje porady. Pamiętaj – paradoksalnie obieranie nie zawsze wymaga użycia noża!


Oczyszczanie czosnku a intensywny zapach



Jeśli zazwyczaj trzymasz ząbek czosnku w dłoni, gdy oczyszczasz go za pomocą noża, z pewnością wiesz doskonale, jak trudno jest później pozbyć się intensywnego zapachu z palców.
Aby oczyścić czosnek i jednocześnie uniknąć trzymania go w dłoni, umieść go w zamkniętym pojemniku, słoiku i mocno wstrząsaj. Taki intensywny ruch będzie o wiele skuteczniejszą, szybszą i czystszą metodą!

Są też specjalne mieszki silikonowe, z których wyciśniesz czosnek bez skorupki.


Obieranie ziemniaków bez ich marnowania

Generalnie za obieranie ziemniaków zabieramy się ,,na zimno”, gdy są one jeszcze surowe. Jednak przez to, że są one wówczas bardzo twarde, dość ciężko jest oddzielić skórkę od ziemniaka, przez co marnujemy dużą jego część.
Aby temu zapobiec wystarczy umyć ziemniaki i ponacinać je albo pokroić na cząstki, a następnie umieścić w gorącej wodzie. Już po chwili będziesz w stanie zdjąć skórkę bez używania noża!

Link :

https://www.youtube.com/watch?v=Vhpazq0QL8c 

Podobnie obieramy w ten sposób pomidory. 


Specjalnymi obieraczkami, różnego rodzaju (patrz obrazek powyżej), obieramy ziemniaki oraz różne inne warzywa i owoce .
Takie jak: ogórki, marchewkę, pietruszkę, seler, burak, paprykę, cukinię, jabłka, gruszki i kiwi.






Jak sparzyć i obrać pomidory?

 Metoda obierania pomidorów z wykorzystaniem gorącej wody, jest niemal identyczna, jak ta opisana w przypadku ziemniaków. W przypadku surowego pomidora ciężko jest jednym ruchem oderwać skórkę od miąższu, ale będzie to możliwe, jeśli ponacinamy skórkę i sparzymy ją we wrzątku. Wrzuć do zimnej wody i z łatwością obierzesz skórkę.

Link :

https://www.youtube.com/watch?v=rfzXovBkfQw

 Na koniec jeszcze parę sprytnych sposobów krojenia i obierania

Link:

 https://www.youtube.com/watch?v=0UfHjqf_TuE


POWODZENIE W PRÓBACH

i miłego weekendu :)))


Komentarze

Prześlij komentarz

anna.ryt@sosw.swinoujscie.pl

Popularne posty z tego bloga