Piątek, 22.05.2020 roku/4
Temat : Zupy
Zupy łączą w sobie wiele zalet, niezależnie od tego czy korzystasz z przepisów na tradycyjne zupy polskie, czy nowych pomysłów na te przepyszne dania. Zupy są rozgrzewające i orzeźwiające. Przygotowane na wywarze mięsnym, warzywnym albo rybnym. Przede wszystkim jednak pożywne i sycące. Takie właśnie powinny być zupy, których rodzaj, kolor i konsystencja mogą być bardzo różne.
Temat : Zupy
Zupy łączą w sobie wiele zalet, niezależnie od tego czy korzystasz z przepisów na tradycyjne zupy polskie, czy nowych pomysłów na te przepyszne dania. Zupy są rozgrzewające i orzeźwiające. Przygotowane na wywarze mięsnym, warzywnym albo rybnym. Przede wszystkim jednak pożywne i sycące. Takie właśnie powinny być zupy, których rodzaj, kolor i konsystencja mogą być bardzo różne.
Tradycyjne zupy polskie
- Rosół Klasyką polskich zup jest oczywiście rosół. ...
- Pomidorowa. Inną doskonale znaną tradycyjną zupą jest pomidorowa. ...
- Zupa ogórkowa. Tradycyjną polską zupą o której koniecznie należy wspomnieć jest zupa ogórkowa. ...
- Krupnik. ...
- Zupa grzybowa. ...
- Zupa jarzynowa. ...
- Żurek i barszcz. ...
- Kapuśniak i kwaśnica.
Zupy są zdrowe, ponieważ jest w nich dużo warzyw.
Mamy okres wiosenny, więc ta zupa będzie też wiosenna :
BOTWINKA
Link :
https://www.youtube.com/watch?v=j2O2Tlz_HfA
Botwinka to królowa wiosennych zup. przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.
- sprawdzony, tradycyjny przepis
- z młodą marchewką i ziemniakami
- najlepsza wiosenna zupa na obiad
PRZEPIS :
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania botwinki: 30 minut Czas gotowania jajek: 9 minut Ilość porcji: 1800 ml zupySkładniki:
Kaloryczność kcal: 80 w 100 ml zupy
- 3 pęczki młodej botwinki
- 3 młode marchewki
- 4 młode ziemniaki - 350 g
- 1 litr bulionu warzywnego, czyli warzywa typu : marchew, seler, pietruszka gotowane na wodzie lub bulion z kostki rosołowej bądź słoika.
- 4 jaja ugotowane na twardo - można pominąć
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Botwinka przepis
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych składników. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml botwinki.
Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup jaka powinieneś ugotować. Pamiętaj daj dużo marchewki, najlepiej tej młodej i kopru.ŻYJ WIOSNĄ, JEDZ DUŻO WARZYW I OWOCÓW , IDŹ NA RYNECZEK WARZYWNY POCZUJ ZAPACH NOWALIJEK CZYLI MŁODYCH WARZYW !!! ALE PAMIĘTAJ O MASECZCE.
Kamil W
OdpowiedzUsuń