Piątek, 22.05.2020 roku/4

Temat : Zupy





Zupy łączą w sobie wiele zalet, niezależnie od tego czy korzystasz z przepisów na tradycyjne zupy polskie, czy nowych pomysłów na te przepyszne dania. Zupy są rozgrzewające i orzeźwiające. Przygotowane na wywarze mięsnym, warzywnym albo rybnym. Przede wszystkim jednak pożywne i sycące. Takie właśnie powinny być zupy, których rodzaj, kolor i konsystencja mogą być bardzo różne.




Tradycyjne zupy polskie
  1. Rosół Klasyką polskich zup jest oczywiście rosół. ...
  2. Pomidorowa. Inną doskonale znaną tradycyjną zupą jest pomidorowa. ...
  3. Zupa ogórkowa. Tradycyjną polską zupą o której koniecznie należy wspomnieć jest zupa ogórkowa. ...
  4. Krupnik. ...
  5. Zupa grzybowa. ...
  6. Zupa jarzynowa. ...
  7. Żurek i barszcz. ...
  8. Kapuśniak i kwaśnica.  

     



    Zupy są zdrowe, ponieważ jest w nich dużo warzyw. 




    Mamy okres wiosenny, więc ta zupa będzie też wiosenna : 

    BOTWINKA 

    Link :

    https://www.youtube.com/watch?v=j2O2Tlz_HfA








    Botwinka to królowa wiosennych zup. przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.
    - sprawdzony, tradycyjny przepis
    - z młodą marchewką i ziemniakami
    - najlepsza wiosenna zupa na obiad


    PRZEPIS : 


    Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania botwinki: 30 minut Czas gotowania jajek: 9 minut Ilość porcji: 1800 ml zupy
    Kaloryczność kcal: 80 w 100 ml zupy
    Składniki:

    • 3 pęczki młodej botwinki
    • 3 młode marchewki
    • 4 młode ziemniaki - 350 g
    • 1 litr bulionu warzywnego, czyli warzywa typu : marchew, seler, pietruszka gotowane na wodzie lub bulion z kostki rosołowej bądź słoika.
    • 4 jaja ugotowane na twardo - można pominąć
    • mały pęczek koperku
    • 2 łyżki masła klarowanego
    • 4 łyżki śmietanki 30 %
    • łyżeczka mąki pszennej
    • 3 łyżki soku z cytryny
    • przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu

    Botwinka przepis

    Szklanka ma pojemność 250 ml.
    Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

    Kalorie policzone zostały na podstawie użytych składników. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml botwinki. 
    Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup jaka powinieneś ugotować. Pamiętaj daj dużo marchewki, najlepiej tej młodej i kopru.
    ŻYJ WIOSNĄ, JEDZ DUŻO WARZYW I OWOCÓW , IDŹ NA RYNECZEK WARZYWNY POCZUJ ZAPACH NOWALIJEK CZYLI MŁODYCH WARZYW !!! ALE PAMIĘTAJ O MASECZCE.

Komentarze

Prześlij komentarz

anna.ryt@sosw.swinoujscie.pl

Popularne posty z tego bloga