Czwartek, 21.05.2020 roku/2

Galaretka


 Galaretka – wyrób spożywczy o galaretowatej konsystencji, powstały dzięki właściwościom żelującym dodatków – żelatyny, pektyny lub agaru.  Podawany zawsze na zimno, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury galaretka upłynnia się. Skrobia, jako zagęstnik zastępujący żelatynę, nie ma pożądanych właściwości – produkt nią zagęszczony traci przezroczystość, która jest podstawową cechą estetyczną galaretki. 




Pyszne, owocowe galaretki Dr. Oetkera to najbardziej elegancki deser. Są wspaniałe jako dekoracja lodów, ciast z owocami i na zimno. Ich wesołe kolory, owocowy aromat oraz orzeźwiający smak sprawiają, że są wspaniałym pomysłem na letnie przyjęcia i dziecięce bale. Jeżeli masz ochotę na coś oryginalnego i nowego - Dr. Oetker poleca specjalne przepisy na galaretkowe wariacje i inne szalone desery.
Galaretka w proszku na 500 ml wody.



Zadanie : Przygotuj sobie galaretkę na podwieczorek.

Komentarze

Prześlij komentarz

anna.ryt@sosw.swinoujscie.pl

Popularne posty z tego bloga