23.04.2020 roku - Naleśniki

Czwartek

 1. lekcja

Witajcie !!!

Dzisiaj mamy tylko dwie lekcje, więc zrobimy sobie coś szybkiego i co doskonale już potraficie.

Naleśniki  

 Naleśniki z truskawkami i serkiem mascarpone [WIDEO+GALERIA]


Naleśniki to smaczne i lubiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych danie nie musi ani wyglądać, ani smakować zawsze tak samo. y prawie zawsze robimy ze szpinakiem i twarogiem lub marmoladą, bo takie lubimy.

Naleśniki to smaczne i lubiane zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych danie nie musi ani wyglądać, ani smakować zawsze tak samo. 

Poczytajcie sobie : 

 Naleśniki świetnie komponują się z różnymi farszami. Mogą być podstawą dań zarówno na słodko, czy wytrawnie. Ostateczny smak zależy od farszu, jaki użyjemy. A możliwości jest wiele. Jak farsz do naleśników? Oto propozycje.

 Słodki farsz do naleśników

Naleśniki smakują doskonale z ulubionym dżemem. Wypróbujcie również rosyjski patent i podajcie naleśniki prosto z patelni z tłustą śmietaną, konfiturą brzoskwiniową i topionym masłem. 
Naleśniki i twarożek to również niezmiennie przebojowa kompozycja. Najbardziej zmysłowe połączenie to cienki naleśnik, delikatne mascarpone i świeże truskawki. 
Polecamy przepis na:

 https://beszamel.se.pl/nalesniki-na-slodko/nalesniki-z-truskawkami-i-serkiem-mascarpone-wideo-galeria,16261/

 Jeśli chcecie, by wasze naleśniki były wyjątkowym deserem podajcie je z czekoladą, bitą śmietaną i owocami jagodowymi. Jeszcze lepsze mogą być tylko naleśniki z nadzieniem sernikowym i ulubioną czekoladą.

Jutro porozmawiamy o naleśnikach na pikantną wersję i  o sposobach ich zawijania. Dobrze byłoby żebyście na jutro zakupili jakieś warzywa, może szpinak, paprykę, ser żółty.

 Teraz zabieramy się robienia naleśników.

2.lekcja

Zapewne znacie przepis na pamięć, ale przypomnę : 

Składniki
- 1szklanka wody gazowanej
-1szklanka mleka
-2szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżka stołowa oleju 
- 2 jaja

Wszystko razem miksujemy, mikserem, blenderem, trzepaczką lub rózgą.

Rozgrzewamy patelnię, smarujemy pędzelkiem olejem i wylewamy ciasto, chochelką na patelnię.
Smażymy, aż się zarumienią z każdej strony, przewracamy łopatką.
Tej porcji ciasta pamiętacie ile wychodziło nam naleśników ???
Około 11 sztuk, więc możecie podzielić się z rodziną.
Wiem, że zawsze jest wszystko lodówce więc posmarujcie czym macie : dżemem, marmoladą lub serkiem białym, może być tez nutella. Jeśli macie śmietanę lub jogurt, polejcie będą znacznie lepsze.
 
 SMACZNEGO
 

Komentarze

Prześlij komentarz

anna.ryt@sosw.swinoujscie.pl

Popularne posty z tego bloga