Środa, 13.05.2020 roku PDP , klasa SPP II A/3 Temat : Frytki belgijskie. Frytki to jeden z najważniejszych symboli Belgii. Zarówno we Flandrii, jak i Walonii, frytki belgijskie kupimy niemal we wszystkich lokalach . Grube, chrupiące frytki, podawane są jako samodzielna potrawa, z przeróżnymi (opartymi zazwyczaj na majonezach) sosami w papierowych rożkach lub jako dodatek do innych potraw. Jaki jest sekret belgijskich frytek i dlaczego są tak chrupiące i miękkie w środku? Jest to zasługa tradycyjnego, dwukrotnego smażenia. Do smażenia belgijskich frytek tradycyjnie wykorzystywany jest łój wołowy. Tłuszcz zwierzęcy w ostatnim czasie zastępowany jest jednak często przez oleje roślinne, które również pozwalają uzyskać podobny, lecz nie taki sam efekt. Komisja Europejska w 2017 roku wydała również zalecenie, aby zrezygnować z podwójnego smażenia, na rzecz wcześniejszego blanszowania (krótkiego gotowania) i pojedynczego smażenia, aby ograniczyć, wydzielanie się
Zadanie zrobione - Kamil Wolanin
OdpowiedzUsuń